Het idee voor SV Nucleus is ontstaan op 28 maart 2014 in het conferentiecentrum van CORPUS in Oegstgeest. Op deze datum werd het Lab Technology Event gegeven waar diverse sprekers vertellen over ontwikkelingen binnen het laboratoriumonderzoek. Hier mochten een aantal studenten van HS Leiden naar toe. Waaronder drie studenten die later de drie originele oprichters van SV Nucleus zouden worden: Daphne Dieduksman, Merel van Dijke en Sander Keizer. Tijdens de pauze raakten deze studenten aan de praat met iemand van de stichting Bio Science Park die hen er op wees hoe jammer het eigenlijk was dat de studenten les kregen midden in het Bio Science Park, maar dat er eigenlijk nauwelijks contact was tussen de school en de bedrijven eromheen. Dit gesprek zorgde voor het idee om een studievereniging te beginnen. Dit was het zaadje dat in hun hoofden werd gepland en is uitgegroeid tot het huidige Nucleus.